
Rezonanță magnetică
Rezonanță magnetică
Rezonanța magnetică nucleară, RMN sau imagistica prin rezonanță magnetică (IRM), este o metodă de imagistică complet inofensivă și una dintre cele mai precise metode de diagnosticare care utilizează câmpuri magnetice și impulsuri de radiofrecvență pentru a produce imagini. RMN-ul oferă o multitudine de posibilități. Echipamentul va realiza zeci sau sute de imagini detaliate ale regiunii de interes în timpul unei singure examinări, lucru de neimaginat cu ajutorul altor metode de imagistică. Acest lucru este posibil datorită contrastului tisular ridicat – capacitatea de a distinge țesutul pe baza caracteristicilor semnalului pe care îl emite. Această capacitate asigură o acuratețe maximă a diagnosticului.
Metoda nu implică utilizarea de radiații nocive sau iradiere. Până în prezent, nu există dovezi că RMN poate avea efecte nocive asupra organismului.
Echipamentele RMN SIEMENS stabilesc un nou standard în ceea ce privește performanța imagistică, fiind un instrument decisiv în diagnosticarea rapidă și precisă a bolilor corpului și a organelor interne cu o rezoluție înaltă. Timpul scurt de examinare, de 15-60 de minute, asigură un confort sporit al pacientului, în timp ce rezoluția înaltă și gama largă de parametri suplimentari pot limita sau chiar elimina utilizarea agenților de contrast și a sedativelor.
- Consiliere profesională
- Acuratețe ridicată a diagnosticului
- Siguranță
- Rezultate rapide

Investigație RMN
IRM este una dintre cele mai precise metode de diagnosticare pentru detectarea proceselor patologice și a tumorilor din tot corpul.
– creier – RMN poate detecta tumori, anevrisme, hemoragii la nivelul creierului, leziuni nervoase și alte boli, precum și boli cauzate de accidente vasculare cerebrale; RMN poate detecta, de asemenea, afecțiuni ale nervului optic și ale globului ocular, ale urechilor și ale nervului auditiv;
– Zona toracică – IRM poate vizualiza inima, valvele inimii și vasele coronare; poate determina dacă plămânii sau inima sunt afectate; poate fi folosit, de asemenea, pentru a diagnostica cancerul mamar sau pulmonar;
– Vasele de sânge – RMN-ul poate fi utilizat pentru a vizualiza vasele de sânge și fluxul sanguin în vasele de sânge, caz în care se numește angiografie prin rezonanță magnetică; poate detecta boli ale venelor sau arterelor, cum ar fi anevrismele vasculare, prezența trombilor sau ruptura parțială a peretelui vascular (disecție); uneori se utilizează un agent de contrast pentru a obține o imagine mai clară a vaselor de sânge;
– Zona abdominală și pelviană – RMN-ul poate detecta diverse leziuni ale organelor abdominale, cum ar fi ficatul, vezica biliară, pancreasul, rinichii și vezica urinară; este utilizat pentru a detecta tumori, sângerări, infecții și diverse obstrucții; la femei se poate vizualiza uterul și ovarele; la bărbați se poate vizualiza prostata;
– oase și articulații – IRM poate identifica cauza scăderii amplitudinii de mișcare și a durerii în orice articulație, starea țesutului cartilaginos, a suprafețelor articulare; pot fi detectate tumorile osoase și ale țesutului adiacent; poate fi determinată amploarea artritei, a artrozei, a bolilor degenerative și a leziunilor articulațiilor și oaselor;
– Coloana vertebrală – RMN poate vizualiza discurile și nervii din coloana vertebrală și poate diagnostica afecțiuni precum stenoza canalului spinal (stenoza coloanei cervicale), hernia de disc sau tumorile coloanei vertebrale.
Imagistica prin rezonanță magnetică Siemens este cea mai bună în domeniul RMN, cu detalii de imagine care pot schimba diagnosticul unui pacient. Acesta oferă cele mai bune teste pentru diagnosticarea corectă și rapidă a bolilor.
Ne bucurăm că un astfel de echipament este disponibil pentru pacienții de la Centrul Medical MAGNIFIC.
Înainte de efectuarea unei scanări RMN, un specialist trebuie să fie informat dacă pacientul are:
Neurostimulatoare. Pacienții cu neurostimulatoare nu pot fi supuși acestei proceduri. magnetul este foarte puternic și poate afecta aceste dispozitive care conțin metal
Corpuri străine metalice. Tatuajele permanente pe bază de pigmenți sau farduri care conțin fier pot provoca iritații ale pielii.
Implanturi metalice Magnetul este foarte puternic și poate afecta stimulatoarele cardiace, protezele și alte dispozitive medicale care conțin fier. În cazul în care se suspectează prezența unor așchii de metal în ochi, se recomandă efectuarea unei radiografii înainte de efectuarea unui RMN.
Claustrofobie (pacientul poate avea nevoie de medicamente pentru a se calma).
Alte afecțiuni, cum ar fi disfuncția renală sau anemia celulelor secerătoare, în cazul cărora un RMN cu substanță de contrast poate fi contraindicat.
Dacă pacienta este însărcinată. O scanare RMN este contraindicată la femeile însărcinate.
Dacă pacientul este sau nu alergic la medicamente. Există un risc mic de reacție alergică dacă se utilizează agenți de contrast în timpul RMN-ului. Cu toate acestea, majoritatea reacțiilor sunt moderate și pot fi tratate cu ușurință cu antihistaminice.
Costul serviciilor
Rezonanță magnetică
Specialiștii centrului
Alte servicii medicale